Hőszivattyú javítás és szervizelés

SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA

Karbantartás:
A hőszivattyús fűtésrendszer gépészetének rendszeres karbantartását az Air Con Energy szakembereire bízhatja. A szakszerű karbantartás elengedhetetlen a fűtésrendszer:

  • üzembiztos,
  • gazdaságos
  • hosszú távú
  • megbízható

működéséhez és a készülékek élettartamának növeléséhez.

A hőszivattyú karbantartása az alábbiakat tartalmazza:


Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről 2016. október 12. | Dávid Sándor | 526 |

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után a téli hidegekben jó hazaérkezni a kellemes hőfokú otthonunkba. Hazaérkezésünk örömét elronthatja, ha a fűtőrendszer meghibásodása miatt hideg lakásba lépünk be. A fűtés megszűnésének egyik gyakori oka a fűtési csöveken keletkezett szivárgások miatti nyomásesés.

A javítás anyagi vonzatán kívül a fűtés – esetleg többnapos – kimaradására gondolva újabb kellemetlenséggel szembesülünk. A falfelületen kívüli szivárgásnál a meghibásodás hamar észlelhető, szakszerű javítása is gyors és egyszerű feladat a már megszokott gyorskötőkkel, illetve egyéb javító technológiákkal. Az viszont komoly kihívás, ha a padló- vagy egyéb felületfűtésünk szem elől elrejtett csöveiben keletkezik a folyadékveszteség. A nagy piszokkal, szeméttel járó bontási és építési munkák csak fokozzák bennünk az elégedetlenség érzését. A szivárgás helyét néha csak hosszas keresgélés, esetleg fölösleges feltárások után találjuk meg, ami tovább növeli a port, a fűtéskimaradást, a költségeket, és ezzel együtt a tulajdonos negatív érzéseit.

Javítás
A szilikátalapú javító, tisztító és karbantartó folyadékok ezekre az esetekre nyújtanak gyors, szakszerű és tökéletes megoldást, kiküszöbölve nemcsak a hosszas keresgélést és a bontási munkálatokat, hanem a fűtetlen lakótér miatti fagyoskodást és a pótfűtés miatti extra kiadásokat is.

A javító folyadékok különböző nagyságú tömörtelenségek elhárítására alkalmasak. A meghibásodás és az ebből fakadó napi folyadékveszteség mértékét alapul véve képesek a hibát véglegesen elhárítani a felhasználási leírásban rögzítettek betartása mellett. Függetlenül attól, hogy a meghibásodás egy szabadon lévő rézcső pontkorróziója, avagy egy felületfűtés burkolat alatti műanyagvezetékének tömítetlen forrasztásánál vagy egy elfáradt préselt idomnál keletkezik, a tömítő folyadék a szivárgás helyén a levegőben található CO2-vel elegyedve gyorsan kikristályosodik, és eltömíti a lyukadást.

Adagolása a fűtési rendszerbe egy kézi pumpa segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető, a kannán lévő matricák minden segítséget megadnak a pontos keverési arány, valamint a felhasználandó mennyiség kiszámításához és adagolásához. A termékek megfelel a környezetvédelmi szabványoknak, előírásoknak, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra. Ezen termékek mindegyike alkalmazható bármely tüzelőanyaggal táplált rendszerhez. A tömítő folyadék összetevőinek alapanyaga határozza meg alkalmasságukat a különböző méretű csőhibák javítására. Felhasználhatók a következő anyagú fűtési rendszerekhez: rozsdamentes acél, acél, öntöttvas, réz, alumínium, műanyag, többrétegű csövek.

Tisztítás
A rendszerbe rendszerint az üzembe helyezés és szerelés közben kerülhetnek különböző szennyező anyagok:

a fűtési rendszer kezeletlen vízzel való feltöltése során változó keménységet okozó sók, lemezradiátorok vagy a beépített csövek esetében a gyártási folyamat során bekerülő és bennmaradó zsiradék és olaj, rézcsöveket és/vagy -elemeket tartalmazó rendszer forrasztásánál alkalmazott folyatószer, fűtőkör elemeiről leváló fémoxidok, elsősorban vasoxid szennyeződések, például radiátorokról, puffer-indirekt tárolókról, hidrováltókról és egyéb szerelvényekről.
Az alacsony hőfokon üzemelő felületfűtő rendszerekben biológiai szennyeződés, lerakódás képződhet, ami a működés hatékonyságát gyengítheti, illetve feleslegesen terheli a keringtető szivattyúkat. Természetesen a fűtőközeg tisztasága nagyon fontos a rendszerek gazdaságos üzemeltetése szempontjából is.

Karbantartás
A fűtési rendszer fel- és utántöltése rendszerint normál hálózati vízzel történik, bár egyes esetekben a vízminőség alkalmatlan a fűtési rendszer üzemeltetésére, mivel a fűtőközeg pH-értéke nem lépheti túl a 9-es értékét, ami az erős alkalizáló összetevőkkel rendelkező közeg alumíniumkorrózióját okozhatja. A fűtővíz előkészítésére és fagyvédelem céljából sem javasolt ismeretlen adalékok használata, mert a készüléken belül iszapszerű lerakódások és ennek következtében zajok keletkezhetnek.
20 nk° vízkeménység felett a fűtővíz lágyítása szükséges.

Mivel minden rendszer érzékeny a benne keringő folyadék tisztaságára és kémhatására, a megfelelő mennyiségű és minőségű adalékkal passzivált fűtőközeg garantálja a rendszer elemeinek hosszú élettartamát, és lényegesen csökkenti a meghibásodások lehetőségét. A karbantartó folyadék használatával kielégíthetjük a legkorszerűbb kazánok által támasztott, legszigorúbb követelményeket.

A hőszivattyú karbantartása nem vonatkozik a fűtési rendszer és az ahhoz kapcsolódó elemek felülvizsgálatára mint. pl. osztó-gyűjtő, gerincvezeték, szekunder szivattyú, keverő szelep, HMV tágulási tartály ellenőrzése, helyiségenkénti fűtés vagy hűtés ellenőrzés.

A hőszivattyú karbantartása nem helyettesíti a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kötelezően előírt éves szivárgásvizsgálat elvégzését; azt a megfelelő műszaki tartalom és önálló díjfizetős szolgáltatás keretében – külön eljárásban végezzük.

Javítás:
A hőszivattyús fűtésrendszer irányítóján a különböző hibajelzések megjelenésekor érdemes először azonosítani a hibakódot, majd szakszervizzel elemeztetni és javíttatni a hibát. A készülékek szerelését bízza az Air Con Energy képzett szakembereire.
Szolgáltatási körzeteink:

  • Fejér megye,
  • Pest megye,
  • Veszprém megye,
  • Komárom-Esztergom megye

Hívja: +36 (22) 500-780